09-03-2019 Ommedijk

Houtje… touwtje…..echt heel gehecht aan het knotten!!

De essen aan de Ommedijk laten het geraas van de A4 ogenschijnlijk gelaten over zich heenkomen. De essen doen het over het algemeen nog prima, op een enkele boom na waar helaas de essentaksterfte in zit. 
Heel wat van de bomen zijn eeuwenoud en hebben letterlijk verschillende generaties bewoners van deze boerderij overleefd. 
Na de korte, duidelijke uitleg van Martin klonk al gauw het geluid van de eerste vallende takken. Even later zag ik twee van onze knotters al weer vertrekken….. dat kan niet goed zijn dacht ik… 
De rest van de groep werkte door onder het genot van de stevige wind en de over onze hoofden razende wolken (die hun water vasthielden tot na de middag!). 
Doordat we bijna zonder ladder konden werken zat het tempo er goed in. 
De koffie in de wagenschuur zorgde voor een verdiend rustmomentje. 
Vervolgens werden zaag en schaar weer opgepakt…. 
Over de sloot hangende bomen daagden spiergroepen uit die het in het “normale leven” blijkbaar rustig aan kunnen doen. *(k ben benieuwd wie morgen spierpijn heeft.) De afdeling weg en waterbouw liet zich vandaag van z’n beste kant zien. De ladder werd omgevormd tot een “loopplank” van waaraf de boom kon worden geknot. 
Na welgeteld 105 bomen was de energie op. In de schuur werd ons een keuzemenu geboden van erwten en of tomatensoep. Heerlijk!! 
Tot slot: 
Nog even terugkomend op die twee knotters die al weer snel vertrokken: 
 “Schrijf maar dat het goed gaat” (bij deze!), vertelde Wout me ‘s middags. 
Na zo’n boodschap durf ik bovenstaand verhaaltje te schrijven. We kunnen gelukkig met tevredenheid terugkijken op een ochtend met een ietwat turbulent verloop. 
Al na de tweede tak, zo wist Wout te vertellen, zat hij met z’n vinger klem. Een dokter heeft er een borduurwerkje met 13 hechtingen van gemaakt waar Wout tevreden over is. 
De man “van het houtje” heeft nu aan z’n vinger een extra touwtje. Is ie gehecht aan het knotten of niet??? 
Nb. Essentaksterfte: in Trouw stond op 21 december een interessant artikel. 
Voor wie het wil lezen: zie onderstaande link 
https://www.trouw.nl/groen/de-oplossing-voor-de-essentaksterfte-is-nabij~a7d8f9f8/