09-03-2024

De laan uit……..

Kort gezegd komt het erop neer dat iedereen voor de komende maanden “de laan uit gestuurd” is.  (Behalve wellicht nog een incidentele klus, maar daarover volgt per mail bericht).

Het is niet vanwege de hoge loonkosten,… het is niet uit onvrede over de kwaliteit van het werk,…. het is omdat moeder natuur in rap tempo in de lente modus is gekomen.

Steeds vaker kun je horen en lezen dat we met de natuur moeten leven en de natuur niet naar onze hand moeten willen (en ook niet kunnen) zetten. Werkend in de natuur kun je niet anders dan “meebewegen” met de natuur. Omdat ook de (eerste) wilgen al uitlopen is het verstandiger om de bomen vanaf nu tot in het najaar met rust te laten.

Het knotseizoen 23/24 zit er nu (helaas) dus op. Maar wat een seizoen hebben we achter de rug!!

-Iedere keer een grote opkomst!
-We hebben weer nieuwe knotters mogen verwelkomen!
-We hebben heel veel werk kunnen verzetten…. en…. Iedereen had tijdens het werk en/of koffie wel een maatje voor een praatje.
-Gedurende het hele seizoen is de EHBO kist (gelukkig) maar een paar pleisters lichter geworden

Ik weet: iedereen komt natuurlijk voor het in stand houden van de bomen en het landschap, maar die gezelligheid mèt en onder elkaar,…. dàt maakt het nòg leuker.

Het hele seizoen is Wout, onze nestor, op locatie langsgekomen onder het mom van “gezellig koffie komen drinken”. Ik sluit niet uit dat zijn betrokkenheid en aanwezigheid telkens een aansporing was om goed door te werken èn op de juiste (veilige) manier te werken.

Het werken aan het 2e deel van de laan was ook weer genieten.
Al jaren wordt de laan door ons onderhouden, elk 3e jaar krijgen de bomen een zaag-en knipbeurt.

Na de hartelijke ontvangst en korte uitleg bij Ta Fête werd uiteraard eerst gewerkt. Ladders, zagen, scharen, sloothaken, harken, ongeveer al het gereedschap werd ingezet. Op de zonnige laan was al snel een kleurenpalet van hardwerkende mensen te zien.

Datzelfde kleurenpalet verscheen even later in de boerderij om te genieten van de koffie èn om even bij te komen.
Op verzoek van Angela en Leon werd het grovere hout apart gehouden. Dat hout zal gebruikt gaan worden om de pizza-oven te stoken.
Het was na de koffie nog even flink aanpoten. Er waren in de boomgaard nog wat wilgen die het ook prima vonden om onder handen genomen te worden..

Na afloop hebben we nog kunnen genieten van een kop heerlijke soep en daarmee, ja daarmee is het knotseizoen dan toch ten einde. …. Ook ik mocht de laan uit…( genietend van het fraaie aanzicht van die vers geknotte bomen aan de laan fietste ik naar huis 😊)
 Dat einde van het knotseizoen geeft ruimte om op een andere manier te genieten van MiddenDelfland:  (hard)lopend, fietsend, wandelend…  Ik vind het altijd prachtig om te zien hoe in de loop van een paar maanden de eerste uitlopers al weer op de bomen te zien zijn.

Midden-Delfland kent geen aparte openingstijden, op welk moment van de dag of in welk jaargetijde je ook komt: er is altijd wat te zien om van te genieten!

Dank voor jullie inzet, dank voor elk van de meer dan 750  bomen die we deze winter hebben geknot.

We wensen jullie een goeie zomer en hopen iedereen later dit jaar weer in goede gezondheid te zien!