04 -11-2023 Natuurwerkdag

             Natuurwerkdag 2023: (eindelijk) Herfst!!


Oktober 2023 staat in de top 10 van de warmste oktobermaanden, de bomen staan nog volop in het blad.

Wij mensen hebben de klok teruggezet op “wintertijd”,  maar moeder natuur heeft daar geen boodschap aan. Het leek wel alsof de herfst zou worden overgeslagen. Nou gelukkig niet!

De natuurwerkdag was een echte herfstdag!

Temperatuur van zo’n 8 à 9 graden, een matige wind en vanaf ongeveer halftwaalf een druilerige regen vormden samen het decor tijdens de aftrap van het knotseizoen.

Na een korte werkinstructie klonken al snel de vertrouwde geluiden van zagen, slepen en knippen.

Op deze natuurwerkdag  mochten we weer enkele gasten verwelkomen. Binnen de kortste keren waren zij ook enthousiast aan het werk. (Welkom, fijn dat jullie deze dag met ons meegewerkt hebben!)

Tijdens de koffie sprak Fred Voskamp, wethouder van MiddenDelfland ons toe. Hij sprak namens de gemeente zijn waardering uit voor onze inzet om het landschap in stand te houden. Dat hij voorafgaand aan zijn toespraak zelf ook aan het zagen was, dat was voor sommigen een verrassing (en werd zeer gewaardeerd)!

Ook Annet gaf aan dat zij heel blij is met het werk dat we bij haar op het terrein (al 18 jaar!!) doen.

Eind van de ochtend vielen de eerste spetters, gevolgd door …..ontelbaar meer spetters….  Regenpakken kwamen tevoorschijn en er werd gestaag doorgewerkt….

Langzaam maar zeker onderging het terrein een metamorfose van “goed vochtig” naar “zompig en glibberig”. Op dat moment waren er al heel wat bomen onder handen genomen

Tijd voor lekkere broodjes en soep!!

Vanwege de aanhoudende regen werd besloten om na te soep de laatste takken te zagen en het terrein op te ruimen.

Flink natgeregend kunnen we (moe maar voldaan) terugkijken op een geslaagde (en herfstige!!) natuurwerkdag waarin we 53 bomen hebben geknot. De kop is eraf, het seizoen is begonnen!!!